Kategorier
bagværk familiens opskrifter

Brune kager, som bedste Ebba lavede dem

Brune kager

Første bid jeg tog af Ebbas brune kager og jeg var forelsket.

Brune kager skal være store, sprøde og krydrede. Bedste kunne lave brune kager, der slet ikke kan sammenlignes med dem i supermarkedet. De var nemlig store og krydrede, som jeg synes brune kager skal være. Bemærk at dejen skal hvile i køleskabet mindst 2 dage, det er længe at vente, mens munden løber i vand (læs: din bluse bliver våd af savl!)

Det skal du bruge:

  • 500 gram mørk sirup
  • 250 gram smør
  • 250 gram mørk farin (puddersukker)
  • 50-100 gram sukat
  • 50-100 gram pomeransskal
  • 200 gram smuttede mandler
  • 10 gram kardemomme
  • 10 gram stødt nelliker
  • 10 gram kanel
  • 5 gram stødt ingefær
  • 15 gram potaske
  • 1 sjat hvidtøl
  • ca. 750 gram hvedemel

Tag en gryde og smelt ved svag varme sirup, mørk farin og smør.

Når sirup massen er svalet af, opløses potasken i en sjat hvidtøl og hældes i.

De smuttede mandler, sukat, pomerans hakkes fint, eventuelt gennem en persillehakker. Puttes i sirup massen og røres grundigt med en træske.

Mel, nelliker, kardemomme samt kanel blandes, og hældes også i sirup massen, lidt af gangen. Når dejen bliver for fast til at røre, hældes den ud på bordet og æltes med resten af melet – eventuelt lidt ekstra mel, dejen skal være fast nok (!?)

Dejen puttes i en luft og aroma tæt beholder e.l. og hviler i køleskabet mindst 2 dage.

Så skal der bages

Dejen rulles tyndt ud, stikkes ud med et stort glas/udstikker (diameter ca. 10 cm.)

Velplaceret på bagepapir, bageplade og midt i ovnen ved 180 grader, skal de cirka have 14 minutter. Hold øje med dem, de skal være sprøde, men ikke sorte i kanten.

Du kan også bage dem ved varm luft, hvis du er lidt utålmodig eller har travlt :-) De skal så have lidt mindre varme, lidt kortere tid og du skal holde ekstra øje med dem. Ved 180 grader varmluft er bagetiden ca. 13 minutter.

Nå kagerne er kølet helt af er de bedst. Pak dem forsigtig i en lufttæt kagedåse og du har sprøde brunkager julen over – hvis ikke I spiser dem før :-) UHM

Du kan lave en fin stabel af de flotteste brunkager, rulle dem ind i klar cellofan og lukke med et flot silkebånd. Dejlig lille og smuk værtindegave i den travle juletid.