Categories
familiens opskrifter hovedretter

Coq au vin, grydestegt kylling på en klassisk måde

Hanekylling i vin

Der er mange måder at lave kylling på. Grydestegt kylling er bestemt ikke en dårlig måde. Her er opskriften på en af de klassiske, Coq au vin, kylling i vin og lidt i kokken også, mens der ventes på maden. Du kan også bage flutes mens du venter 🙂

Det skal du bruge til Coq au vin:

  • Stor kødfuld hanekylling
  • 100 gram bacon i tern
  • 8 mindre løg
  • olie
  • en halv flaske rødvin
  • 1 tsk timian
  • 1 tsk salvie
  • 2 laurbærblade
  • salt og peber
  • 200 gram champignon

Fremgangsmåde:

Bacon i tern, løg skåret i kvarte, kylling delt i passende stykker og champignon steges gyldne/brunes i fedt fra bacon og olie, efter tur.

Alt, på nær champignon kommes i gryden. Simre 45 minutter, hvorefter champignon tilsættes.

Saucen kan jævnes lidt. Lidt fløde kan også tilsættes, og farven justeres med kulør.

Serveres med flutes, eller eventuelt ris (?)

Velbekomme

Bedste Ebba var berømt for sine grydestegte kyllinger. De var saftige og møre, serveret med kartofler, kraftig brun sovs og surt. Som regel var det syltede agurker.

De kære bedstemødre kunne noget med grydestegt, som jeg lidt synes vi glemmer. Bedstemor Anna er lige så berygtet for sin gammeldags oksesteg. Ebbas kylling og bedstemor Annas oksesteg, havde det til fælles, at de kunne tygges med øjnene, som det siges.

Måske er det fordi vores tænder er blevet bedre, måske er der andre grunde til vi ikke så ofte støder på grydestegte retter.

Det kræver tid og planlægning? Coq au vin kan nok laves på 1 time. Hvilket ikke er ret meget længere, end så mange af de andre retter vi serverer i dag. Grydestege passer sig selv, det meste af tiden, så måske er der flere fiduser i det for de travle familier?