Categories
familiens opskrifter hovedretter lette & forretter

Stegte sild i eddikelage

Stegte sild, en klassiker på frokostbordet. Nem at lave, med lidt øvelse.

Det skal du bruge til lækre stegte sild:

  • 8-10 sild
  • Dijonsennep
  • 20 små dildkviste
  • 1-2 tsk. groft salt
  • Godt med mølle-peber
  • Rugmel
  • Rigeligt smør
  • Lage:
  • 2,5 dl. Æblecider eddike
  • 150 g brun farin
  • 1 løg
  • 1 gulerod
  • 3 laurbærblade
  • 15 sorte peberkorn

Friskfanget fisk er bedst, også til stegte sild! Tag på fisketur, i sæson er det ‘nemt’ at fange sild…

Afliv silden omgående, med et gok.

Friske sild i køletasken, og frisk luft i lungerne.

Rens fiskene ved vandet, så slipper du for griseri i køkkenet.

Skrab fri for skæl og slim. Tag indvolde ud. Skær finner, hoved og hale af. Og omgående på køl!

Hjemme i køkkenet skylles fiskene og lægges i fryseren i ca. 45 minutter. Så er de nemmere at håndterer.

“Sildejern”, enkelt værktøj til at fjerne ben i sild.

Du kan benytte et ”sildejern”, eller filetere dem med kniv alene. Sildejernet er nem at bruge og giver professionelle udseende dobbelt fileter. Sildejernet køres ind fra hoved-enden, helt tæt op af rygraden, og ud hvor halen sad. Åbningen i sildejernet skal vende mod bugen. Det nemmeste er at holde fisken i hånden, med bugen op, så du kan fornemme og høre sildejernet køre ned af rygraden.

Når sildejernet er kommet ud ved halen drejes det 90 grader til højre, efterfulgt af 180 grader til venstre. Ud med rygraden og afpuds den dobbelte filet. Det er især i siderne, hvor der kan være ribben og overskydende skind.

Fold fileterne ud, med kødsiden op. Dub fugten af kødsiden med køkkenrulle.

Smør et lag dijon sennep på kødsiden, læg to dild kviste (mere efter smag?) på og kværn sort peber på, drys med groft salt.
Luk de dobbelte sildefilet sammen, Har du fileteret dem i to fileter, lægger du blot de to oven på hinanden.

Vend sildene i rugmel og steg dem i rigeligt smør, ca. 3 minutter på begge sider.

Læg dem i en flad bøtte, eller et fad med låg. Hæld eddike lagen over, læg låg på og lad dem stå lidt.

Du kan servere straks, efter stegning, med eller uden lage.

Der er to tidspunkter hvor de er allerbedst; direkte fra panden eller dagen efter hvor de har stået i lagen på køl.

Serveret på en rugbrød er skønt 😊

Stegte sild i eddikelage, serveret på rugbrød.

Sildene smager godt, og kan holde sig, nogle dage på køl.