Kategorier
desserter familiens opskrifter lette & forretter

Æbleskiver

Runde æbleskiver med kærnemælk og kardemomme.
Syltetøj, flormelis og Glögg …

Skiver af æble? (2 opskrifter)

Engang var der æble skiver i æbleskiver!

Noget af historien bag:

Æbleskiver er i familie med Berliner Pfannkuchen, Berlinere som vi også kender, med fyld af syltetøj.

Oprindelig var æbleskiver panerede æbleskiver? Skiver af æble vendt i æg og mel, stegt i smør på panden.

Hvordan eller hvorfor dej-delen voksede fra æble skiverne? Melder historien ikke meget om.

Æble-skiver var ikke længere den ‘bærende’ del i opskriften? Skive form blev til kugleform, men navnet hang ved; “æbleskiver”.

Æbleskive-panden kommer først med senere i historien. En æbleskivepande har oftest syv huller.

Æbleskiver i æbleskivepande bliver nævnt i “Peters Jul”. Landene omkring os har også lignende kugleformede “kager”, der på mange måder minder om æbleskiver. Opskrift, navn og størrelse variere fra land til land.

Kikker du i Frk. Jensensens originale kogebog, skal der fyldes æblemos eller kompot i de runde kugler under stegning. Andre steder er der stadig en lille skive æble i, så æbleskiver kan det stadig være. Med eller uden æble-skiver?

Æble skiver

I begge opskrifter kan æggene deles, og hviderne piskes stive. Det gøres for mere luftige æbleskiver. “Lilja style”, hvor alt blandes grundigt på en gang, er hurtigere og har givet bedre æbleskiver!

1. Det skal du bruge:

  • 5 æg (delt i blommer og hvide)
  • 2 dl. kærnemælk
  • 3 dl. mælk (eller hvidtøl)
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 1/2 tsk. salt
  • 100 gram sukker (8 spsk.)
  • 100 gram smør
  • 4-5 dl. mel
  • 1/2 tsk. natron
  • (1/2 tsk. bagepulver)
  • 1 tsk. kardemomme
  • (revet citronskal)

Rør kærnemælk, mel, sukker, salt, vanilje, kardemomme, natron (og eventuelt lidt revet citronskal) grundigt sammen.

Tilsæt æggeblommer og smeltet smør. Pisk sammen.

Juster eventuelt tykkelse med mel, hvidtøl eller kærnemælk.

Sæt dejen til side.

Mens æbleskivepanden varmes op, halv styrke, middel temperatur, pisker du æggehvider stive.

Når panden har den rette varme, vendes æggehviderne i dejen.

Æbleskiver

2. Bedstes opskrift

Det skal du bruge:

  • 250 gram mel
  • 3 3/4 dl. mælk
  • 4 æg
  • 175 gram smør
  • 1 spsk. Nisseøl
  • 1/2 tsk. salt
  • 25 gram sukker
  • 1 tsk. Kardemomme.
  • (Hævemiddel)
  • Smør til stegning

Det hele piskes sammen.

Put lidt olie i panden (eller smør), fyld hullerne 3/4 op, når det begynder at stivne i kanten vendes de 1/2 omgang.

Brug en strikkepind, grillspyd eller gaffel.

Efterfyld gerne med dej, for ‘perfekt’ form.

Når det begynder at stivne, vendes 1/2 omgang igen.

Æbleskiverne er ved at være runde. Vend dem lidt, til du synes de er gode, og er gennembagte/stegte.

Serveres med flormelis og syltetøj.

Velbekomme