Kategorier
bagværk desserter hovedretter

pandekager, er altid godt altid

Fantastiske pandekager

Hovedret, dessert eller et mellem måltid. ALTID!
I vores familie har opskriften udviklet sig. På en hylde i bedstemors hjem stod en lille blå kogebog: “Kogebog for yngre husmødre” Sådan husker jeg det. I opskriften på pandekager var antal æg streget ud, og flere tilføjet. Min søn og jeg har tilføjet flere – det er bare bedst – og når vi bager pandekager, så bager vi pandekager. IKKE tortillas! :-)

Opskrift til tykke og tynde pandekager, vafler og French Toast.

  • 6 æg
  • 5 dl. mælk
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. salt
  • 3 spsk. sukker
  • 0,5 dl. smeltet smør
  • 3,5 dl. mel
  • *til vafler og amerikanske pandekager tilføjes bagepulver

Når dejen røres sammen, kan være en fordel at starte med mel og mælk. Mælken tilsættes lidt af gangen, i stil med når du laver opbagt sovs. Så det bliver til en ensartet masse, pisk grundig for at forbygge klumper. Resten af ingredienserne tilsættes lidt efter lidt under omrøring.

Pandekagerne bages på panden ved middel varme, indtil de er nok. Du kan holde dem varme i ovnen, mens du bager resten.

pandekager
pandekager

Vi servere ofte pandekager med sukker, jordbærsyltetøj eller ahornsirup.

Brug fantasien :-)

Chokoladesauce, ost, bacon, is, smør, pølser, flormelis … forsæt selv

#French Toast (skiver af sandwichbrød vendt i dejen og stegt)

Pandekage kage – Peddersen og Findus’ fødselsdags lagkage. Flødeskum, mosede bananer og syltetøj smøres skiftevis på pandekagerne og stables til lagkage. Toppen pyntes med flødeskum og pynt, eksempelvis M&Ms (dem kan der også smutte et par stykker af ind i lagene?)

Theodor har fra han var ganske lille, været med til at forfine denne opskrift, som vore kære bedstemødre satte os i hovedet. Pandekager bliver vi aldrig træt af.

Pandekagedag

Den første tirsdag efter fastelavns søndag er Pandekagedag, dagen bliver også kaldt “hvide tirsdag”. Det er en ældgammel, kristen tradition der er blevet populær igen.
Den gamle kristne tradition foreskriver pandekager første tirsdag efter fastelavns søndag. Før der skulle fastes i 40 dage. Før fasten skulle spisekammeret tømmes for blandt andet, hvidt mel, æg, mælk og smør. Lige det der skulle til for at lave pandekager. Hermed opstod “Pandekagedagen”. Navnet “hvide tirsdag” tænkes at stamme fra de hvide ingredienser?
Vi kristne faster ikke længere op til Påsken, men Pandekagedagen hænger ved. I engelsktalende lande hedder det sjovt nok “pancake day”, og har været en fast tradition længe.