Kategorier
familiens opskrifter hovedretter lette & forretter

Hvad er det sovsen mangler, gastrik?

Der mangler noget…

En gastrik kan være lige det saucen mangler. Den kan tilføre smag, som bitterhed, sødme, syre, frugt og friskhed. En lille ting med stor virkning, og nem at lave. Den består som oftest af vineddike og sukker. Du kan selv lave din helt egen variation, med sherryeddike, rødvinseddike eller hvad du nu synes.

Det skal du bruge til en gastrik

  • 1 dl. rødvin
  • 3 dl. æblecidereddike
  • 150 gram sukker

Hæld sukker i en tykbundet gryde og varm op, det skal karamellisere, pas på det ikke brænder på. Når farven er tilpas mørk, gyldenbrun, tilsættes vin og eddike. Kog det forsigtigt igennem, til karamellen er opløst. Konsistensen skal være som mellem ahornsirup og almindelig sirup. Vær opmærksom på den ikke bliver for tyk, da den bliver tykkere når den er afkølet.

Hæld den på en flaske med prop, den kan nu opbevares meget længe. Klar til at sætten prikken over den gode sauce.

Du kan også bruge den til sammenkogte retter, supper og tilføre mere fylde i smagen. Du kan måske endda spare lidt på fedtet, hvem kender ikke det, at løfte saucen med lidt ekstra fløde eller stegefedt.

Du kan også glasere kød, fisk eller grøntsager med gastrik. Det har vi dog ikke prøvet, men kun hørt. Det er sjovt at eksperimenter i køkkenet.

Jeg kunne forestille mig gastrik var godt i en melonsalat sammen med chili. Nogen kunne garanteret mixe drinks med gastrik.