Kategorier
familiens opskrifter hovedretter

Pulled pork, beef eller chicken – kan du høre engle?

Pulled Pork, kender nærmest alle.

Pulled er lidt som gammeldags oksesteg, utroligt mørt og så bare mere krydret.

Den kendte hemmelighed bag en lækker pulled pork, er en skøn krydderiblanding og langtidsstegning. Der findes mange gode ideer og forslag til den rette krydderiblanding, også kaldet en RUB. Smagen bør være fyldig og varm. Her følger vores blanding, der passer til en nakkefilet på ca. 2 kg.

Rub:

  • 2 tsk. BBQ mix (eksempelvis Santa Maria BBQ krydderi blanding)
  • 2 tsk. løgpulver
  • 3 tsk. sort peber
  • 1 tsk. røget paprika
  • 2 tsk. sød paprika
  • 1/2 tsk. cayennepeber
  • 1/2 tsk. spidskommen
  • 4 tsk. havsalt
  • 4 tsk. brun farin
  • 1 tsk. sennepspulver

Godt i gang:

En nakkefilet på ca. 2 kilo pudses af for de værste sener og fedt. Fileten gnides grundigt med RUB, puttes i en frysepose sammen med overskydende RUB. Posen lægges på køl i ca. 12 timer (natten over)

Nakkefileten tages ud af posen og lægges forsigtigt i et ildfast fad. Resterne af RUB og saft, i posen, hældes ved sammen med lidt æblejuice eller vand. Under stegning er det godt, at der er en smule væske i bunden af fadet. Ovnen sættes på 105 grader og stegen passer nærmest sig selv de næste 12-14 timer.

Så skal der pulles

Når stegen er færdig, og har trukket en halv times tid på køkkenbordet, så skal der pulles. Med to gafler trækkes kødet fra hinanden, deraf navnet pulled pork

Pulled pork er lidt som bacon, det passer næsten til alt. Den nok mest kendte måde at servere på er i burger. En god saftig burger bolle ristes, smøres med BBQ sauce, et godt lag pulled pork, toppet med coleslaw eller spidskåls salat lægges på og burgen samles. Velbekomme.

Alt kød er godt mørt

Chicken og Beef er lidt samme fremgangsmåde. Du bruger kylling eller oksekød i stedet for gris :-) Kyllingebryster, tyndsteg, bovklump eller tykkam er gode valg, men du kan bruge andet. Husk at tilpasse mængden af RUB til mængden af kød, det kan også blive for stærk?

RUBBEN kan varieres i det uendelige, mit bedste forslag er at spørge andre hvad de gør, og så eksperimenter lidt af gangen. Hvidløgspulver, chili, koriander, allehånde er krydderier som mange bruger i deres RUB. Det er vigtigt at komme godt omkring smagsnuancer, så smags billedet bliver både bredt og dybt. Efter smag kan der skrues lidt på nuancerne, når du rammer din egen blanding perfekt, så er det en særlig glæde. Surt er der ikke rigtig noget af i RUBBEN, den løfter til gengæld hele smagen bagefter, eksempelvis via BBQ saucen i burgeren (du kan pifte saucen med lidt æblecidereddike)

Pulled kan også laves på grillen, eller i en såkaldt “smoker”. Det er den ‘rigtige’, originale metode. Her er det vigtigt at holde øje med temperaturen og sætte sig grundig ind i fremgangsmåde inden. Vi har ikke prøvet, men synes det lyder spændende