#simpelsurdej
Var det værd at vente på? Ja!
Corona, ikke Corona eller Rigtige mænd. Surdej er en trend igen, som min elskede kone mente jeg måtte med på! ”Surdej, det er lige dig!”
Hvad det så end betød?
Det skete, efter lang tids pres. Og Rigtige mænd i TV, at jeg ‘lod’ jeg mig lokke/udfordre.
At kæle sin egen surdej frem, af lidt mel og vand. Det var ikke helt så nemt som i TV, og tog også længere tid. Mere om det efter opskriften på surdejsboller.
Det skal du cirka bruge:
- En portion aktiv surdej
- ½ liter vand
- 2 tsk. Salt
- 1/4 groft mel, fuldkorns Emmer
- 3/4 Ølandhvede/Manitoba/Hvedemel
- 50-100 gram birkes (i dejen)
Røres på maskine i ca. 15 minutter, til dejen er helt glat, elastisk og blød uden at klistre. Der kan tilføjes vand eller mel efter behov.
Dejen skal hvile i røre skålen, ved stuetemperatur, ca. 2 timer, til den er hævet næsten 50 %
Dejen røres igennem igen, der kan eventuelt tilsættes mere vand, hvis dejen er blevet for fast. Dejen skal være glat og elastisk, blød og fugtig, så den synker langsomt sammen når du slukker for røremaskinen. Dejen skal kun lige klistre, til fingeren, når du prikker til den.
Smør en skål eller bøtte med olivenolie, flyt dejen over i skålen. Lad den stå ved stuetemperatur til den er hævet ca. 50 %
Sæt låg på/folie over, og sæt den i køleskabet. 8-12 timer.
Dagen efter.
Tag den ud, lad den stå på køkken bordet til den viser tegn på aktivitet.
Tænd ovnen på 250 grader varmluft. Har du en pizzasten eller et bagestål, så sæt den ind i ovnen på anden nederste rille. Sæt en bageplade ovenpå, og et ildfast fad i bunden af ovnen.
Bemærkning: det er blot sådan jeg gør. Det er nemt og hurtigt, for mig, at få bollerne ind og ud af ovnen. Du kan sætte bollerne direkte ind på pizzasten eller bagestål, som normalt. Det er den kraftige varme, BUM, der kickstarter bollen og giver den gode skorpe.
Drys groft mel på køkkenbordet, og hæld dejen ud på melet. Drys lidt groft mel på toppen. Det ser godt ud, og gør håndtering nemmere. Jeg bruger fuldkorns Emmer.
Lad dejen flade ud af sig selv, et par minutter.
Skær dejen ud i 12-15 cm. Firkanter, og sæt dem forsigtig på en bageplade med bagepapir.
Kog vand i din elkedel.
Tag den varme bageplade ud at ovnen, træk forsigtigt bagepapiret med boller over på den.
Sæt straks bagepladen med boller ind i ovnen, oven på pizzasten/bagestål, hvis du havde det. Hæld ca. en deciliter kogende vand i det ildfaste fad. Luk ovnen og giv bollerne 10 minutter ved 250 grader varmluft.
Skru ned på 200 grader og slå over på almindelig ovn i 15minutter.
Ud med bollerne til afkøling, Nam Nam i vente.
Går det helt galt, eller for langsomt, kan der tilsættes lidt sukker/honning og 10 gram gær. Men kun hvis der slet ikke sker noget, efter den har fået chancen for at hæve.
Lav din egen surdej:
Du skal regne med mindst 5 (fem) dage!?
- 3/4 dl. vand
- 50 gram hvedemel
- 75 gram rugmel
Bland vand, hvedemel og rugmel i en bøtte.
Stil den ved stuetemperatur. Vent til næste dag. Tilsæt samme mængde vand og mel.
Gentag hver dag. I mindst 5 dage.
Hvis der dannes skorpe, fjern det forsigtigt og smid ud. Med tiden, dagene, skal dejen gerne dufte syrligt og danne bobler. Hvis ikke skal du blot vente og ’fodre’ dagligt.
Den sidste dag? (Jeg fik først aktivitet på 6. dagen?). Hvis der er aktivitet skal du ’fodre’ to gang, samme dag, inden den skal i brug. Den skal hæve op til dobbelt størrelse, så er den klar!
Husk tag halvdelen fra og gem i køleskabet, til næste gang.
Når den skal bruges næste gang. Tag den ud dagen før, og tilsæt en omgang vand og mel, lad stå ved stuetemperatur. Vent på den bliver aktiv og hæver op til dobbelt størrelse.
Du kan holde liv i din surdej længe…
Der er utrolig meget inspiration på nettet og på se-mig-social-medier om surdej…
God fornøjelse, til de tålmodige 😁