1-2-3 og du har skabt et smukt og lækkert stykke smørrebrød. Røget laks smukt foldet på et stykke brød med smør og lidt salat. Toppet med en god skefuld agurke creme salat, og pyntet op med asparges og lakserogn!
Til agurke creme salat skal du bruge:
- Røget laks
- 1 agurk
- 5 forårsløg
- 250 gram creme fraise 18%
- 1 håndfuld frisk basilikum, eller tilsvarende tørret
- 1 bundt grønne asparges
- 1 glas fine hvide asparges
- Salt og peber
- Eventuelt salatblade og lakserogn til pynt
Agurken skrælles, kerner skrabes ud og den skæres i små tern. Drys med salt og lad dem dryppe af i en si en halv times tid.
De grønne asparges skylles og knækkes. (tag fat i top og bund på asparges og bøj enderne sammen til KNÆK!)
Bunden af de grønne asparges puttes i en gryde, sammen med væden fra de hvide asparges, basilikum og peber. Koges til der er ganske lidt væske tilbage, ‘pres’ grydens indhold i en si, ned i en skål.
Bland creme fraise i skålen med afkog, afdryppede agurketern, fintsnittede hvide og grønne asparges (toppene) , fintsnittede forårsløg (kun det grønne, resten kan du gemme til noget andet).
Lad det trække på køl en halv times tid. Smag til med salt og peber. BUM, du har en skøn agurke creme salat
Kan serveres på ristet grovtoast, rugbrød, stenalderbrød eller rullet i tortillas, sammen med røget laks.
Laks er en skøn og sund spise.
Det er dog ikke helt uproblematisk, da der i køle og fryse disken ligger mange “bur-laks”. Fisk der er opvokset i bure på store ‘fabrikker’ til søs. Ofte har fiskene det ikke godt, og fabrikkerne har store miljømæssige konsekvenser. Sygdomme, medicinering, forurening og mistrivsel, der er umulig at styre p.g.a. vandgennemstrømning.
MSC-mærket kan være en vejviser til bæredygtig fangst. Det er en god ide at tjekke indholdsfortegnelsen.
Mere info Danmarks Naturfredningsforening, der kommer hele tiden ny viden, oplysninger og nedtoninger af problemer der forsvinder i havet. Jeg kan kun opfordre til selv at danne dig et overblik på det store net…
Kommentar: “Da far var dreng”