Kategorier
familiens opskrifter lette & forretter

Julesnaps

Flemmings friske julesnaps. Med ‘toner’ af æble, rosmarin, ingefær og citrus.

Det er vel nærmest blevet en tradition? Sidste år fik min far en hjemmelavet julesnaps i julegave (det er næsten umuligt at finde gaver til ældre mænd, undertegnet inclusiv!)

Efter jul fik jeg en tom flaske retur, med ordene: “den smagte godt!” Så mon ikke det betød, at gaven kunne ‘genbruges’ ? ?

I år, til julefrokosten med Tina, Michael, Manoli, Niklas og Camilla, blev temaet hjemmelavet snaps. Jeg slog to fluer med et smæk, dobbelt portion. Flemmings friske julesnaps til julefrokosten og gave til far ?

Til julesnaps skal du bruge:
  • 3 gode æbler, eksempelvis Elstar.
  • 3 tsk. tørret rosmarin, eller tilsvarende friske kviste.
  • 1 økologisk appelsin.
  • 1 økologisk citron
  • 3 tsk. tørret ingefær, eller tilsvarende frisk, ca. 50 gram
  • 5 spsk. sukker
  • 2 flasker Brøndum klar

Trækketid ca. 14 dage. Ønsker du en mindre ‘frisk’ (‘bitter’) smag, kan skal af citron og appelsin tages fra før (resten skal trække 14 dage)

Æblerne vaskes, skæres i tynde skiver og lægges på en bageplade (bagepapir). Drysses med sukker og bages til æblerne er kandiserede og det meste væde fordampet. Start ved 110 grader, øg når fordampningen er tydelig, hold øje med de ikke bliver mørke/branket.

Appelsin og citron, med en tyndskræller, skrælles det yderste af (vask dem først). Alternativ kan du rive på et rivejern. Det vigtige er at få så lidt af det hvide med, som muligt.

Kandiserede æbleskiver, citrus skal, saften af citron (appelsinen spiser du bare) lægges i et glas eller en krukke, med tætsluttende låg, sammem med de øvrige ingredienser. Hæld snaps på til alt er dækket/til kanten. Sat låg på og tjek det slutter tæt, du kan eventuelt bruge et stykke vitavrap til at sikre.

julesnaps
Brøndum klar snaps, med gode sager i…
14 dage senere

Citrus skal eventuelt tidligere. Julesnapsen filtreres gennem si og kaffe/the filter. Hældes på flaske. Drikke klar.

Har du en rest af de to flasker Brøndum klar, kan kryddersnapsen fortyndes efter smag.

Velbekomme ? Sæt direkte på et veldækket frokostbord, fantastisk til en bette sild og eller alene, i godt selskab.