Det skal du bruge til lækre stegte sild:
- 8-10 sild
- Dijonsennep
- 20 små dildkviste
- 1-2 tsk. groft salt
- Godt med mølle-peber
- Rugmel
- Rigeligt smør
- Lage:
- 2,5 dl. Æblecider eddike
- 150 g brun farin
- 1 løg
- 1 gulerod
- 3 laurbærblade
- 15 sorte peberkorn
Friskfanget fisk er bedst!
De flest vil medgive, at frisk fisk smager (og lugter) bedst.
Det er ret enkelt, hvis du har mulighed for at fange dem selv. Hurtig aflivning og køl.
Ved vandet.
Rens fiskene ved vandet, så slipper du for den del (duft og affald) i køkkenet. Skrab fri for skæl og slim. Tag indvolde ud. Skær finner, hoved og hale af. Og omgående på køl!
Hjemme i køkkenet
Skyl fiskene og skal-frys dem. (Ikke nødvendigt, blot nemmere at gå til med “sildejern” og fjerne ben. De skal være i fryseren i ca. 30-45 minutter.
Lage til stegte sild.
Skær løg i fine ringe. Skræl gulerødder, og skræl dem derefter i tynde strimler. Put alle ingridienserne til lagen i en gryde, giv det et opkog, med låg på. Blot lige til sukkeret er helt opløst. Sæt gryden til side, til afkøling.
Har du ikke et “sildejern”, kan de sagtens fileteres.
Sildejernet.
Det er nemt at bruge og giver professionelle udseende dobbelte fileter. 😉
Sildejernet køres ind fra hoved-enden, helt tæt op af rygraden, og ud hvor halen sad. Åbningen i sildejernet skal vende mod bugen. Det nemmeste er at holde fisken i hånden, med bugen op, så du kan fornemme og høre sildejernet køre ned af rygraden.
Når sildejernet er kommet ud ved halen drejes det 90 grader til højre, efterfulgt af 180 grader til venstre. Ud med rygraden, og afpuds den dobbelte filet efter behov. Det er især i siderne, hvor der kan være lid.
Fold fileterne ud, med kødsiden op. Dub fugten af med køkkenrulle.
Forberedelse til stegning.
Smør et lag dijon sennep på kødsiden, læg en/to dild kviste på og kværn sort peber på, drys med groft flagesalt.
Luk de dobbelte sildefilet sammen.
(Har du fileteret dem i to fileter, lægger du blot de to oven på hinanden.)
Vend sildene i rugmel, med lidt fint salt og peber iblandet (eller: ‘fladfiske-rasp’), og steg dem i rigeligt smør, ca. 3 minutter på begge sider.
Læg dem i en flad bøtte, eller et fad med låg. Hæld eddike lagen over, læg låg på og sæt på køl. De bliver bedre af at stå og trække.
Du kan servere straks, efter stegning, med eller uden lage.
Der er to tidspunkter hvor de er allerbedst; direkte fra panden eller dagene derpå, hvor de har stået i lagen på køl.
Serveret på en rugbrød er skønt 😊
Sildene smager godt, og kan holde sig, flere dage på køl.