Hjemmelavet rasp
Du kan købe udmærket rasp, klar til brug, ingen mærker nævnt og ingen glemt. Hvorfor så lave det selv? Fordi du kan? Det smager godt, og løser en opgave som de fleste køb færdig rasp ikke løser.
Ideen opstod en dag jeg stod og panerede friskfangede skrubbefileter. Jeg vil gerne have både rasp, salt og peber jævnt fordelt. Især salt volder en del opgaver, det vil ikke gerne fordele sig i raspen, det synker til bunds. Hvilket giver for lidt salt på de første fileter, og for meget på de sidste. Den opgave kan løses ved at male salt og peber fint, helt fint.
Hvad nu hvis salt og peber er en del af raspen, altså bagt med og nærmest opløst i brødet, til rasp? Det måtte prøves! Samtidig kunne jeg få prøvet en “rasp-dims”, som hørte til Camillas omfangsrige køkkenmaskine ☺️ og få lidt rugmel bagt med.
Jeg har kun prøvet en gang, det gik OK, men der er plads til forbedringer. Det kan også tænkes, at nogle vil have lidt mindre peber i, smag og behag. Det jeg skriver er, at jeg ikke har været ude at fiske i et stykke tid? Det er bare afsted, så vi kan få prøvet det – det står der og skriger på fiskefileter der skal hoppe i.
Opskriften:
- 900 Gram hvedemel
- 100 Gram rugmel
- 8 dl. vand
- 25 gram gær
- 4 tsk. salt
- 4 tsk. sort peber
Dejen æltes grundig, gerne på røremaskine. Formes til et stort brød, to mindre eller bare hældt ud på bageplade, med bagepapir. Hæver 45 minutter
Bages ved 150 grader i 70 minutter. Køles af, og skæres ud i mindre stykker. Lad det tørre, bredt ud på en bageplade, gerne i ovnen ved 100 grader.
Når brødet er helt tørt, skal det raspes.
Camillas raspe-dims er effektiv. I bakspejlet anbefaler jeg at læse manualen først, og så ikke mere om det.
Det sviner ret meget, når jeg gør det, til gengæld er det nemt at rydde op og rengøre udstyret med en støvsuger. Det sidste virker bedst når det kun er rasp du laver ;-)